نویسنده: معصومه محمدی – کارشناس نیروی کار زنان
با نگاهی به جریانات اقتصادی جهان و مسائل آن از یک سو و سایت سازمان بینالمللی کار از سوی دیگر مشاهده میشود که اخبار مربوط به فعالیت زنان و شاخصهای مرتبط با آن بسیار پررنگ و بحث برانگیز است که این خود نشان از اهمیت جایگاه این قشر در عرصههای اقتصادی جهان امروز دارد.
در سایت مذکور در بخش شاخصهای کلیدی بازار کار، نرخ بیکاری زنان نیز ارایه شده است. اما نکته مهم در مورد شاخص مذکور، گروه سنی است که نرخ بیکاری زنان برای آن اعلام شده، که برای کشورها متفاوت است (که البته احتمالاً این مسئله به جامعه آماری طرحی که اطلاعات بازار کار از آن بدست میآید، برمیگردد) و از آنجایی که اطلاعات بیشتر کشورها در گروه سنی ۱۵ ساله و بیشتر ارایه شده است، لذا در ادامه به ارزیابی اطلاعات کشورهای مذکور پرداخته میشود.
بررسی شاخص مذکور در این کشورها نشان میدهد، کمترین و بیشترین نرخ بیکاری زنان ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۲۰۱۴ به ترتیب متعلق به کشورهای تایلند با ۰.۸ درصد و یونان با ۳۰.۲ درصد است، بعبارت دیگر کمتر از ۱ درصد از زنان فعال تایلند و بیش از ۳۰ درصد از زنان فعال کشور یونان بیکار بودهاند. این نتایج بیانگر آنست که در بین ۵۹ کشور مورد بررسی، ۱۱ کشور دارای نرخ بیکاری کمتر از ۵.۰ درصد هستند. جالب توجه است که ۵ کشور از این ۱۱ کشور از منطقه شرق آسیا میباشند.
از سوی دیگر زنان ۵ کشور عربستان سعودی، اسپانیا، آفریقای جنوبی، مقدونیه و یونان در سال مورد بررسی نرخ بیکاری بالای ۲۰ درصد را تجربه کردهاند که این مسئله برای کشورهای اسپانیا و یونان با توجه به بحران اقتصادی که با آن مواجه بودهاند، طبیعی است، اما برای سایر کشورها به ویژه عربستان سعودی با عنایت به شرایط و مقاومتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در مقابل کار زنان، جای تأمل بیشتری دارد.
نکته دیگری که به چشم میآید، نرخ بیکاری زنان ۱۵ ساله و بیشترکشورمان با ۱۹.۷ درصد میباشد که در مقایسه با سایر کشورها ما را به فکر وامیدارد و با توجه به نقش امروز زنان در دنیای اقتصاد، به عنوان یک زنگ خطر بزرگ به مسئولین و دولتمردان هشدار جدی میدهد.
سایر موارد جدول گویا میباشند و به دلیل پرهیز از اطاله کلام از بیان آن خودداری میشود.